Wednesday, June 21, 2006

Ημερίδα: Ένα μέλλον για τους υγρότοπους του Αιγαίου



319 υγρότοποι είναι διάσπαρτοι σε 46 νησιά του Αιγαίου (εκτός της Κρήτης), καταλαμβάνοντας μια συνολική έκταση περίπου 40 km2. Μικροί, απομονωμένοι και από τη φύση τους ευάλωτοι, οι υγρότοποι είναι σήμερα τα περισσότερο απειλούμενα οικοσυστήματα στα νησιά του Αιγαίου. Χωρίς σχεδιασμό και χωρίς μέτρο εκχερσώνονται, μπαζώνονται, οικοδομούνται, αποστραγγίζονται, μετατρέπονται σε σκουπιδότοπους, κατακερματίζονται από δρόμους ή διακόπτεται η τροφοδοσία τους με γλυκό νερό.

Τα στοιχεία αυτά παρουσιάστηκαν στην ημερίδα «Ένα μέλλον για τους υγρότοπους του Αιγαίου» που διοργάνωσε η περιβαλλοντική οργάνωση WWF Ελλάς. Στην ημερίδα, όπου δόθηκαν στη δημοσιότητα τα αποτελέσματα διετούς έρευνας της οργάνωσης για τα υγροτοπικά συστήματα του Αιγαίου, συμμετείχαν επιστήμονες και εκπρόσωποι περιβαλλοντικών οργανώσεων, καθώς και στελέχη του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

Οι περισσότεροι υγρότοποι του Αιγαίου έχουν έκταση 1-30 στρέμματα, αλλά μερικοί, ιδιαίτερα στα μεγαλύτερα νησιά όπως η Λέσβος και η Λήμνος, φτάνουν ή και ξεπερνούν τα 5.000 στρέμματα. Ανάμεσά τους υπάρχουν μικρές εκβολές εποχιακών χειμάρρων, βάλτοι εκβολών, παράκτια έλη, αλμυρόβαλτοι, λίμνες, αλυκές, πηγές και ρέματα, ενώ υπάρχει πλέον και ένας σημαντικός αριθμός τεχνητών υγροτόπων (φραγμολίμνες και εξωποτάμιες λιμνοδεξαμενές).

Η σημασία των υγροτόπων του Αιγαίου είναι πολλαπλή καθώς αποτελούν ενδιαιτήματα ενός μεγάλου αριθμού ειδών φυτών και ζώων (μερικά από τα οποία είναι σπάνια ή ενδημικά), συνιστούν σπάνιους και ιδιαίτερα πολύτιμους τύπους οικοτόπων στο ημίξηρο νησιωτικό περιβάλλον, αποτελούν πολύτιμους σταθμούς ξεκούρασης, καταφυγίου και διατροφής εκατομμυρίων μεταναστευτικών πουλιών, έχουν σημαντικό ρόλο στην υδρολογική ισορροπία των νησιών και συμβάλουν στην ποικιλία του τοπίου.

Η αξία τους για τις νησιωτικές κοινωνίες είναι πολύ μεγάλη καθώς είναι απαραίτητοι για την αρδευτική και υδρευτική επάρκεια και αυτονομία, ενώ παράλληλα αυξάνουν την ποικιλία και την ομορφιά των τοπίων και τονίζουν τη γραφικότητά τους στηρίζοντας με τον τρόπο τους τον τουρισμό, τη σύγχρονη βασική οικονομική δραστηριότητα των νησιωτών.

«Μια από τις βασικές προϋποθέσεις για να υπάρξει ένα μέλλον για τα νησιά μας είναι να διαχειριστούμε σωστά τα υπόγεια και επιφανειακά νερά, και το μέτρο αυτού είναι η διατήρηση των υγροτόπων τους. Μόνο η συστράτευση και η σύμπραξη της Πολιτείας, φορέων και πολιτών μπορεί να επιτύχει αυτό το δύσκολο στόχο. Tο WWF Ελλάς θα συμβάλλει σε αυτές τις προσπάθειες με όλες του τις δυνάμεις», τόνισε στην ημερίδα ο Δρ. Γιώργος Κατσαδωράκης, Επιστημονικός Υπεύθυνος του Προγράμματος Υγροτόπων Αιγαίου του WWF Ελλάς.


Περισσότερες πληροφορίες για τους υγρότοπους του Αιγαίου μπορείτε να διαβάσετε στην ηλεκτρονική διεύθυνση:
http://www.wwf.gr/index.php?option=com_content&task=view&id=224&Itemid=247

Για περισσότερες πληροφορίες:
Δρ. Γιώργος Κατσαδωράκης, Επιστημονικός Υπεύθυνος Προγράμματος Υγροτόπων Αιγαίου , τηλ. 6974 667413, catsador@hol.gr

Για φωτογραφικό υλικό:
Μαρίτα Παντέρη, Υπεύθυνη Επικοινωνίας Πολιτικής, τηλ. 210-3314893, m.panteri@wwf.gr

0 Comments:

Post a Comment

<< Home